احداث تنها بندر تخصصی صنایع معدنی و پتروشیمی کشور
بندر پارسیان به عنوان دروازه اصلی واردات مواد خام و صادرات محصولات تولیدی این منطقه عمل خواهد نمود. این بندر اولین و بزرگترین بندر تخصصی صنعتی معدنی و تجاری در ایران خواهد بود که نیازهای تخلیه و بارگیری چهار صنعت عمده انرژی بر واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارسیان را پاسخگو خواهد بود.
مطالعات و طراحی بندر پارسیان توسط شرکت مهندسین مشاور سازه پردازی ایران از سال ۱۳۸۸ آغاز گردید.
بر اساس مطالعات بازار و امکان سنجی فاز اول راه اندازی بندر پارسیان مشتمل بر ۴ پست اسکله با ظرفیت ۹ میلیون تن و در افق طرح شامل ۱۹ پست اسکله با ظرفیت ۴۰ میلیون تن کالا در سال خواهد بود کاربری اسکله ها برای کالاهای عمومی فله خشک فله مایع و کانتینری میباشد.
فاز اول بندر پارسیان شامل ۱۵۰۰ متر موج شکن اصلی ۴ پست اسکله با امکان تخلیه و بارگیری حدود ۹ میلیون تن در سال آغاز شده است. اسکله شماره ۵ بهمن ماه سال ۱۳۹۹ مورد بهره برداری قرار گرفت همچنین اسکله های شماره 3 ، 5 ، 7 و 8 مورد بهره برداری قرار گرفته است.
عملیات تخلیه و بارگیری کالای فله شامل مواد اولیه تولید آلومینیوم و صادرات سیمان و سایر محصولات فله از این بندر در حال انجام است.
موقعیت مکانی، جغرافیایی بندر
این سایت در محدوده ای با موقعیت جغرافیایی ۶۹۷۵۵۰ تا ۷۸۲۸۵۰ شرقی و از ۳۰۰۴۵۰۰ تا ۳۰۱۹۵۵۰ شمالی برابر با ۲۷ درجه و ۹ دقیقه تا ۲۷ درجه و ۱۷ دقیقه عرض شمالی و ۵۲ درجه و UTM در زون ۳۹ براساس سیستم ۴۸ دقیقه تا ۵۲ درجه و ۵۹ دقیقه و ۴۰ ثانیه طول شرقی واقع گردیده است. محدوده سایت از غرب به جاده دسترسی محلی (حد فاصل سه راهی کوشکنار تا محدوده شرقی شهر کوشکنار و امتداد آن تا بندر تین)، از جنوب به خلیج فارس . از شرق به روستای میلکی به سمت جنوب تا تقاطع جاده فرعی کوشکنار ستلو و امتداد فرضی آن تا ۳ کیلومتری شرق ساحل عماریه از شمال به روستاهای برکه دکا و عمانی در جنوب جاده کشوری بوشهر - بندر عباس، تعیین شده است. با توجه به موقعیت سایت پارسیان در مجاورت خلیج فارس دسترسی دریایی این سایت فراهم است. از جمله بنادر مهم موجود در مجاورت سایت پارسیان میتوان به بندر جواد الئمه در شرق استان هرمزگان و بندر عسلویه یا پارس استان بوشهر در غرب سایت اشاره کرد. بندر جواد الئمه که یک بندر صیادی است در حدود ۵ کیلومتری و بندر پارس عسلویه برخوردار از بخش خدماتی و بخش پتروشیمی که در منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی واقع شده است در فاصله ای در حدود ۴۵ کیلومتر از سایت پارسیان قرار دارد.